Exposició El bosc dels contes


Des de l’Àrea de la dona i polítiques d’igualtat del Consell Comarcal del Bages es desenvolupen polítiques de gènere. Una de les línies de treball és la prevenció de la violència masclista i és per això que s’estan portant a terme diferents projectes per a eliminar els estereotips de gènere i oferir altres models de relació als infants, a les famílies i a la comunitat educativa. 

En aquest projecte hem volgut crear una exposició al voltant dels contes, ja que és un recurs didàctic molt potent i àmpliament utilitzat a les aules, especialment en educació infantil i primers cicles de primària, encara que també s’utilitza a altres etapes educatives.

El conte, transmès oralment o de forma impresa, a vegades s’utilitza amb l’objectiu d’ensenyar llengua, oral o escrita, altres com a element motivador per introduir continguts conceptuals i, en moltes ocasions, com a eix al voltant del qual sorgiran totes les activitats d’una unitat didàctica, com a element motivador, perquè no podem oblidar la quantitat de possibilitats que ens ofereixen aquestes històries, que a totes les nenes i a tots els nens els encanta escoltar. 

La primera funció que té el conte, la primera funció de la literatura en general, és el delit, gaudir de les històries, dels personatges, de la màgia, dels fets intemporals... Però no és aquesta la seva única funció. A través dels contes inculquem a les noves generacions els valors dominants, socialitzem als nens i nenes, contribuint, d’aquesta manera, a mantenir “l’equilibri” i el poder establert. 

Aquesta exposició té com a primer objectiu oferir contes sense estereotips de gènere, sense violència, sense desigualtat, on els personatges són lliures. Alguns d’aquests contes són nous, però d’altres són versions dels contes tradicionals, esperem que amb aquestes noves versions, més igualitàries, fem repensar la utilitat de les versions tradicionals.





Entrades populars